Scoala gimnaziala Prisacani - judetul Iasi ╗ Telefon: 0232 295.919

Istoricul scolii din Prisacani

Istoria înv─â╚Ť─âmântului s─âtesc din Prisacani coboar─â spre mijlocul secolului al XIX-lea. Din documentele studiate reiese c─â pe la anii 1858-1859 ar fi existat la M─âc─âre╚Öti o ╚Öcoal─â elementar─â de b─âie╚Ťi, care ╚Öi-a continuat activitatea ╚Öi în anii urm─âtori, în paralel cu cea de la Moreni, de╚Öi figurau ca apar╚Ťinând de Costuleni, care a constituit vatra veche a satului Prisacani.
Despre existen╚Ťa unei scoli în satul Prisacani se vorbe╚Öte abia într-un document din 16 decembrie 1879, prin care prefectul jude╚Ťului Ia╚Öi era solicitat s─â sprijine convocarea înv─â╚Ť─âtorilor din sate pentru a participa la o instruire privind folosirea unor materiale didactice cu care fuseser─â dotate ╚Öcolile.
┼×coala din Prisacani era statuat─â ca fiind de gradul I, ceea ce presupunea un nivel de dezvoltare ╚Öi încadrare ridicat. Dup─â cum rezult─â dintr-o lege a înv─â╚Ť─âmântului din 1872, salariile înv─â╚Ť─âtorilor erau diferite la cele dou─â tipuri de scoli, adic─â la ╚Öcolile de gradul I salariul era de 50 de lei, iar la cele de gradul II era de 30 de lei.
În sprijinirea afirma╚Ťiei c─â prima ╚ścoal─â din Prisacani putea exista în jurul anului 1865 este „Legea Instruc╚Ťiunii Publice" din 25 noiembrie 1864, adoptata de Al. I. Cuza, care prevedea c─â înv─â╚Ť─âmântul primar devenea obligatoriu, general ╚Öi gratuit pentru to╚Ťi copiii ╚Ť─ârii, deoarece pe baza vechilor legi, peste 80% dintre copii nu frecventau ╚Öcoala din lipsa de ╚Öcoli ╚Öi profesori. Legea prevedea înfiin╚Ťarea unei ╚Öcoli primare în fiecare comun─â, ╚Öcoala s─â fie dotat─â cu 2 s─âli de clas─â ╚Öi locuin╚Ť─â pentru director. O astfel de ╚Öcoal─â a existat ╚Öi în Prisacani ╚Öi a func╚Ťionat pân─â în 2010, când a fost demolat─â deoarece devenise un real pericol din cauza vechimii ╚Öi a gradului ridicat de degradare. Pe locul acestei ╚Öcoli se ridic─â acum o modern─â baz─â sportiv─â pentru elevi, cu finan╚Ťare guvernamental─â (teren de sport, grup de vestiare).
Noua lege a înv─â╚Ť─âmântului din 1898 prevedea ridicarea de noi ╚Öcoli dup─â un plan arhitectural unic, cunoscute ast─âzi sub numele „Spiru Haret". La noi în Prisacani, exist─â un astfel de corp de cl─âdire, construit în 1909, prev─âzut cu dou─â s─âli de clas─â spa╚Ťioase, hol ╚Öi cancelarie. Acest corp de cl─âdire este în prezent în conservare ╚Öi sper─âm s─â-i red─âm înf─â╚Ťi╚Öarea de alt─âdat─â.
Cl─âdirea noua în care se înv─â╚Ťa în prezent a fost început─â în 1962 ╚Öi a fost construit─â în trei etape:
- În prima etap─â s-au construit cinci s─âli de clas─â, cancelaria ╚Öi cabinetul directorului. Este o cl─âdire din c─âr─âmid─â, realizat─â prin contribu╚Ťia s─âtenilor, deci prin munc─â voluntar─â, necalificat─â ╚Öi cu economie de materiale sau materiale refolosibile. Acest fapt a avut efecte negative în timp, deoarece lipsa unei temelii solide, la nivelul str─âzii, a dus la apari╚Ťia de fisuri profunde în pere╚Ťi ╚Öi la infiltrarea apei sub pardoseli, având ca urmare putrezirea prematur─â a acestora. Este de apreciat munca sus╚Ťinut─â în acest sens de c─âtre directorul din acea vreme, dl. Alexandru Ignat, ╚Öi a primarului din acea vreme dl. Mihai Gafi╚Ťa.
- A doua etap─â s-a desf─â╚Öurat între 1972-1973, când au fost ad─âugate înc─â trei s─âli de clasa, secretariatul ╚Öi actuala cancelarie. S─âlile sunt mai bine realizate calitativ, exista plafon din beton ╚Öi nu stufit ca la cele construite în prima etap─â, iar podeaua este acoperit─â cu parchet.
- A treia etap─â s-a desf─â╚Öurat între 1978-1980, când au fost realizate cele 3 laboratoare (chimie, biologie, fizic─â) ╚Öi sala de sport. ┼×i în aceasta etap─â, este l─âudabila ini╚Ťiativa directorului, dl. Alexandru Ignat, de a moderniza ╚Öcoala ╚Öi de a o dota cu laboratoare ╚Öi sala de sport. La realizarea s─âlii de sport a contribuit ╚Öi profesorul de sport din vremea aceea, dl. Mircea Ionescu. La ora actual─â, acest corp de cl─âdire necesit─â de urgen╚Ť─â o repara╚Ťie capital─â. În acest sens s-au f─âcut numeroase demersuri de c─âtre director ╚Öi primar, iar ╚Öcoala a fost integrat─â în Programul de Reabilitare a Infrastructurii, finan╚Ťat de Banca Europeana de Investi╚Ťii, dar din cauza crizei procesul a fost suspendat. Sper─âm s─â dep─â╚Öim acest moment, iar cl─âdirea s─â fie reabilitat─â.
Pe lâng─â ╚Öcoala cu clasele I-VIII Prisacani s-a înfiin╚Ťat, începând cu anul 1990 înv─â╚Ť─âmântul complementar (╚Öcoala de ucenici). ┼×coala-centru a îndeplinit rolul de ╚Öcoal─â-coordonatoare, având în subordine 3 ╚Öcoli ╚Öi 1 gr─âdini╚Ť─â. Începând cu 1 septembrie 2006, Ministerul Educa╚Ťiei ╚Öi Cercet─ârii a aprobat schimbarea titulaturii ╚Öcolii în ┼×coala de Arte ╚Öi Meserii Prisacani. Este singura scoal─â cu personalitate juridic─â din comun─â. La S.A.M. Prisacani s-a realizat un grup sanitar modern cu banii dona╚Ťi de prietenii no╚Ötri francezi, cu ocazia înfr─â╚Ťirii din anul 2008. De altfel, în fiecare an primim dona╚Ťii în bani de la francezi, pentru a rezolva diferite probleme ale ╚Öcolilor din comun─â.
Începând cu anul 2012, din cauza declinului demografic, înv─â╚Ť─âmântul profesional de zece clase se desfiin╚Ťeaz─â, în ╚Öcoal─â desf─â╚Öurându-se în prezent doar studii pân─â la nivel gimnazial inclusiv. Astfel unitatea de înv─â╚Ť─âmânt î╚Öi schimb─â denumirea în ┼×coala Gimnazial─â Prisacani.
Între anii 2013-2015 aripa nord-vestic─â a ╚Öcolii a fost reparat─â capital cu sprijinul financiar al B─âncii Mondiale. În anii ╚Öcolari urm─âtori au fost recondi╚Ťionate ╚Öi s─âlile din clas─â ale corpului construit începând cu anul 1962, la care se adaug─â ╚Öi cele dou─â laboratoare de fizic─â ╚Öi chimie. O fost─â sal─â de clas─â a fost transformat─â într-un modern centru multimedia.

Foto
Scoala din Prisacani construita in anul 1909

Vizualizari: 269
Data creare: 11-05-2015 23:55:18
Starea vremii
Localitatea: Prisecani
Latitudine -> 47.082741°
Longitudine -> 27.88336°
Astazi
Duminica 22-04-2018
Partial noros
Partial noros
Temperatura
14°C
Minima zilei --> 14°C
Maxima zilei --> 22°C
Presiune atmosferica --> 1.00 Bar
Umiditate --> 41 %
Vizibilitate --> 16.10 km
Stare atmosfera --> stationara
Viteza vant --> 7.00 km/h
Directie vant --> VNV
Soarele rasare --> 6:8 am
Soarele apune --> 8:8 pm
Maine
Partial noros
Partial noros
Minima zilei --> 11°C
Maxima zilei --> 23°C
Poimaine
Averse de ploaie
Averse de ploaie
Minima zilei --> 12°C
Maxima zilei --> 22°C